dimarts, 24 d’abril del 2012

UN SANT JORDI DE CONTE


Així hem titulat la diada de Sant Jordi d'aquest 2012.També l'hem anomenat  de Contes i contistes. I la modalitat dels Jocs Florals ha estat el conte il·lustrat. I és que ens ha semblat que aquest curs, el conte i els contistes es mereixien ser-ne els protagonistes.
El 2 de Febrer es complia el 150 aniversari del naixement de Mossèn Antoni Maria Alcover a Manacor. Està considerat com un dels primers folkloristes europeus ( al costat de Perrault, Andersen i els germans Grimm) per la seva tasca de cerca i recopilació de rondalles (les Rondaies mallorquines de Jordi d'es Racó).

L'Agost passat celebràvem el centenari d'Enric Valor, l'arreplegador de rondalles valencianes. Nosaltres, a la biblioteca, li dedicàrem el Novembre rondallaire.
També és el centenari del naixement  de Pere Calders. Un gran contista. Irònic i subtil. A la nostra biblioteca tenim els seus contes infantils: Raspall, El sabeu aquell?, Els nens voladors i En començar el dia. Consulteu la guia de lectura aquí.

I també dos-cents anys de l'edició dels primers contes dels germans Grimm.
Però, a tots aquests aniversaris ens hi calia afegir : la visita a l'escola d'en Subi i l'Anna, il·lustrador i contista; que és l'Any Pilarín Bayés, i que a l'escola tenim pares il·lustradors, en Toni Ortiz i l'Albert Teixidor, que a Folgueroles l'Eloi Casadavall també ha il·lustrat un cavaller ben particular...
I, a més a més, tenim una mascota molt trempada, dibuixada i feta  per un artista que m'estimo molt. Un drac que fa dos anys va sortir de l'ou i quan  estàvem pensant el tema dels Jocs Florals, ens va demanar que, ja que era l'any del drac a la Xina, que dracs de tota mena estaria molt bé.
Decidir els guanyadors dels Jocs Florals ha estat dificilíssim. Els contes també eren de tota mena i estils. Els dracs de tots colors, mesures i d'arreu. Les il·lustracions molt bones i interessants...Tant que en Jerri, el nostre drac de Biblioteca, en veure aquell bé de déu de contes, no va clucar l'ull , de tant llegir i mirar, des del divendres fins ahir, dia de Sant Jordi,després de la cloenda dels Jocs Florals.

Cal, també donar les gràcies a les famílies per engreixar una mica més la nostra biblioteca. Gràcies.
També hem d'agraïr als nois i les noies de Sisè  pels punts de llibre dedicats a contes i contistes que van elaborar i per la seva ajuda a l'hora de recollir els llibres.

1 comentari: